Alina Abagiu
Băile Herculane. Nu mai este o noutate pentru nimeni că staţiunea Băile Herculane este la capătul prăpastiei de degradare şi doar clădiri care stau să cadă, asta întâlneşti, la tot pasul, în Centrul Imperial Istoric al Băilor Herculane, staţiune care ritaliza, odinioară, cu cele mai renumite locuri din Europa secolului al XIX-lea, Karlovy Vary şi Baden Baden. Clădirile se părbuşesc, la propriu, peste curioşii care mai îndrăznesc să vină să vadă ce-a mai rămas din locul în care aici poposeau împăraţi, prinţi, artişti ori politicieni. Din păcate, cei care, sau cel care, şi-au însuşit, prin metode numai de ei ştiute, acest clădiri, au uitat să le mai reabiliteze aşa cum au spus că intenţionează, iar acum cei care îşi doresc cu adevărat să salveze comorile staţiunii se zbat până la ultimele puteri.
În ceasul al doisprezecelea, autorităţile locale din Băile Herculane, încearcă să salveze ce se mai poate salva, însă, la ora actuală, un singur imobil de patrimoniu mai aparţine Consiliului Local. Este vorba despre Vila Elisabeta, construită în anul 1875, de către guvernatorul de atunci al regiunii, Carol Tatarzi. Aici obişnuia să vină împărăteasa Sissy şi tot aici, în 1896, cuplul imperial austriac, Elisabeta şi Franz Joseph, iar regele Carol I al României şi Alexandru I al Serbiei au toastat la inaugurarea canalului navigabil Porţile de Fier.
În prezent, vila adăposeteşte Biblioteca Orăşănească „Nicolae Stoica de Haţeg”. Şi, cel mai important, se afla intr-un amplu proces de restaurare şi modernizare, derulat prin Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice. Potrivit edilului-şef Nicuşor Vasilescu, lucrările trebuie finalizate anul acesta. Valoarea lor se ridică la 2,8 milioane de lei noi. La aceasta sumă se adaugă cei aproximativ 60.000 de euro obţinuţi pentru restaurarea Vilei Elisabeta, în urma unui concurs organizat, la sfârşitul anului trecut, de televiziunea naţională.
Dacă imobile de patrimoniu nu mai are în proprietate, Consiliul Local Băile Herculane are, în schimb, alte trei obiective clasificate ca monumente naţionale, pe care intenţionează să le reabiliteze. Este vorba despre îndiguirea dintre Baia Apollo şi Hotelul Cerna, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi despre cele două poduri de peste râul Cerna: podul de fontă, ridicat în primul deceniu al secolului trecut, care este una dintre primele construcţii de acest gen din Europa, şi podul de piatră, vechi de apropae 150 de ani.
„Documentaţia se află la Ministerul Culturii şi este aprobată pentru finanţare, dar, din păcate, din cauza crizei, deocamdată finanţarea nu este deschisă pentru aceste două poduri. Sperăm ca la sfărşitul anului sau cel mai târziu anul viitor, să putem începe lucrările la aceste obiective de clasa A, de interes naţional”, a declarat primarul staţiunii, Nicuşor Vasilescu.
În momentul de faţă, autorităţile locale de la Băile Herculane încearcă să obţină în instanţă dreptul de proprietate asupra altor două imobile de patrimoniu, Pavilionul 12 şi Ansamblul Cazinou, construit în 1864, care adăposteşte Muzeul de Istorie „General Nicolae Cerna“ şi sala de festivităţi a localităţii, care în trecut au intrat în posesia unui om de afaceri, care se pare că nu prea are gânduri de reabilitare sau întreţinere cu cele două clădiri.
Primarul Nicuşor Vasilescu a explicat că se află pe rol un proces pentru reintrarea în administrarea primăriei a celor două clădiri, altfel nu se va alege nimic de ele. „Printr-o eroare, să-i spun aşa, cu concursul administraţiilor trecute, o societate comercială, principala responsabilă pentru situaţia dezastruoasă în care se află centrul istoric al staţiunii, s-a întabulat ilegal pe aceste clădiri. Am contestat în instanţă şi am convingerea că ni se va da dreptate”, a mai spus primarul din Herculane.
Am încercat să obţinem şi un punct de vedere oficial al unui reprezentant al societăţii care are acum în administrare cele două clădiri, însă nu a fost nimeni de găsit.
marți, 1 iunie 2010
Condescu: "Retrogradarea e o izbăvire pentru noi"
Gorj. Preşedintele Pandurilor, Marin Condescu, vede partea pozitivă după retrogradarea gorjenilor din prima ligă şi acceptă superioritatea echipelor care s-au salvat în acest sezon.
"Nimeni nu cred că are vreo dovadă că Universitatea nu a învins corect în partida cu Oţelul. Nu mi s-ar părea normal dacă ar fi adevărată povestea cu SMS-urile, poate sînt doar vorbe. Nu pot să-mi dau cu presupusul, există anumite instrumente prin care se poate afla dacă a existat sau nu vreun schimb de mesaje între Adrian Mtiitelu şi Dorinel Munteanu.
Oamenii pot să fie prieteni în afara gazonului şi să îşi apere şansele pe gazon cu profesionalism, nu văd care ar fi problema. Toate echipele care s-au salvat, au fost mai bune decît noi în retur. Retrogradarea este şi o izbăvire pentru noi, nu ne-a bătut nici un nume mare, dar am pierdut cu formaţiile de nivelul nostru. Avem a 6-a apărare din ţară şi ultimul atac, asta e problema. Vrem să reconstruim echipa şi să revenim în prima ligă cu un nou aer", a spus Condescu
Convocaţi de urgenţă la Târgu Jiu după ce primiseră liber după meciul de la Alba Iulia, jucătorii de la Pandurii au aflat marţi că vor avea drepturile salariale din acest sezon diminuate cu până la 25%.
La sediul clubului a avut loc marţi o întâlnire a Consiliul de Administraţie şi jucătorilor, ocazie cu care s-au comunicat măsurile care se iau în conformitate cu Regulamentul de Ordine Interioară şi convenţiile civile semnate de jucători referitor la neîndeplinirea criteriului sportiv care a dus la retrogradarea echipei.
„Din punct de vedere administrativ noi, clubul, ne-am făcut datoria şi am asigurat condiţiile necesare pentru a juca în Liga I. Nu am avut probleme administrative cu rămânerea în prima ligă dar avem problemele sportive pentru că jucătorii nu şi-au îndeplinit obiectivul şi au retrogradat echipa”, a explicat preşedintele Marin Condescu.
Pandurii aveau la debutul sezonului ca obiectiv locurile 6-8 dar la debutul returului acesta s-a schimbat în 6-10. Cum nici acesta nu a fost îndeplinit automat, conform ROI, toţi jucătorii au fost sancţionaţi cu 5% din drepturile salariale pe sezonul în curs. „Retrogradarea din punct de vedere sportiv dă posibilitatea clubului să reducă cu până la 25%, ca şi sancţiune, din drepturile salariale din anul respectiv. Totul în funcţie de aportul adus la joc, de minute jucate, de disciplina de care a dat dovadă fiecare jucător. Au fost sancţionaţi fiecare cu sume cuprinse între 5 şi 25%”, a explicat prevederile regulamentare preşedintele clubului care a convocat toţi jucătorii la discuţii individuale de analiză a activităţii iar fiecăruia i s-a comunicat măsura disciplinară luată din cauza neîndeplinirii obiectivului şi retrogradării echipei pe criteriul sportiv.
Meciul naţionalei de tineret a fost o victorie la Severin
Alina Abagiu
Drobeta Turnu Severin. Naţionala de tineret a României, Under 21, a făcut miercuri spectacol pe Municipalul din Drobeta Turnu Severin, în meciul cu Serbia. Românii s-au impus în faţa adversarilor şi au reuşit să îi învingă cu scorul de 3 -1 în repriza a doua. Chiar dacă a fost vorba despre un meci amical, jucătorii români au intrat serios pe teren şi i-au bătut la sprânceană pe sârbi.
Deşi a fost o zi caniculară pentru această perioadă la Drobeta Turnu Severin, severinenii au avut parte de momente de bucurie pe stadionul Municipal. Echipa de tineret a României a obţinut victoria în meciul amical cu Serbia. Scorul de 3-1 l-a mulţumit peste aşteptări pe arbitrul românilor, care vede acum echipa de tineret cât mai sus.
"Este o mare victorie pentru noi şi chiar dacă este o zicală despre sârbi, cum că ar juca fotbal şi baschet chiar şi în somn, noi am reuşit să îi învingem şi băieţii chiar merită felicitări. Mă bucur că avem rezultate bune, că am reuşit să ne revenim în repriza a doua după ce am fost conduşi în prima repriză de sârbi. Am avut mulţi jucători accidentaţi şi la un moment dat chiar a trebuit să improvizez la fundaşii centrali, însă mă bucur că a fost bine. Vreau să le mulţumesc şi suporterilor care au venit la stadion, dar şi primăriei din Severin care ne-a primit cu ospitalitate şi e clar că nu vom uita această victorie de la Severin", a declarat Emil Săndoi, antrenorul echipei de tineret.
Selecţionerul echipei de tineret a spus că importanţa meciurilor amicale este foarte mare pentru formarea jucătorilor, atât psihică cât şi fizică, dar diferenţa până la echipa mare pentru fotbalişti o fac nivelul şi presiunea.
"Jocurile amicale, mai ales înainte de cele oficiale, sunt foarte importante pentru jucători, pentru că le ridică moralul şi beneficul amicalelor câştigate îi ajută să ajungă sus, însă până la naţionala mare sunt mai multe obstacole, atât de nivel cât şi de presiune de trecut", a mai spus Emil Săndoi.
În prima repriză, românii au primit un gol în minutul 11, înscris de sârbul Ubiparip Vojo, cu numărul 9, continuarea meciului anunţându-se una disputată.
Jucătorii noştri au reuşit în repriza a doua să încrie cele trei goluri, care le-a adus victoria, prin Gângioveanu, Ganea şi Hora.
"A fost un meci destul de greu, sârbii sunt nişte jucători foarte buni, cu experienţă, însă am reuşit să câştigâm acest amical, prin golurile date de Gângioveanu şi Ganea. Sperăm şi ca pe viitor să avem parte de victorii", a spus la ieşirea de pe stadion Ioan Hora, jucător CFR Cluj.
După victoria cu sârbii sunt şanse foarte mari ca Under 21 să revină la Severin pentru disputarea meciului cu Rusia din luna septembrie.
Drobeta Turnu Severin. Naţionala de tineret a României, Under 21, a făcut miercuri spectacol pe Municipalul din Drobeta Turnu Severin, în meciul cu Serbia. Românii s-au impus în faţa adversarilor şi au reuşit să îi învingă cu scorul de 3 -1 în repriza a doua. Chiar dacă a fost vorba despre un meci amical, jucătorii români au intrat serios pe teren şi i-au bătut la sprânceană pe sârbi.
Deşi a fost o zi caniculară pentru această perioadă la Drobeta Turnu Severin, severinenii au avut parte de momente de bucurie pe stadionul Municipal. Echipa de tineret a României a obţinut victoria în meciul amical cu Serbia. Scorul de 3-1 l-a mulţumit peste aşteptări pe arbitrul românilor, care vede acum echipa de tineret cât mai sus.
"Este o mare victorie pentru noi şi chiar dacă este o zicală despre sârbi, cum că ar juca fotbal şi baschet chiar şi în somn, noi am reuşit să îi învingem şi băieţii chiar merită felicitări. Mă bucur că avem rezultate bune, că am reuşit să ne revenim în repriza a doua după ce am fost conduşi în prima repriză de sârbi. Am avut mulţi jucători accidentaţi şi la un moment dat chiar a trebuit să improvizez la fundaşii centrali, însă mă bucur că a fost bine. Vreau să le mulţumesc şi suporterilor care au venit la stadion, dar şi primăriei din Severin care ne-a primit cu ospitalitate şi e clar că nu vom uita această victorie de la Severin", a declarat Emil Săndoi, antrenorul echipei de tineret.
Selecţionerul echipei de tineret a spus că importanţa meciurilor amicale este foarte mare pentru formarea jucătorilor, atât psihică cât şi fizică, dar diferenţa până la echipa mare pentru fotbalişti o fac nivelul şi presiunea.
"Jocurile amicale, mai ales înainte de cele oficiale, sunt foarte importante pentru jucători, pentru că le ridică moralul şi beneficul amicalelor câştigate îi ajută să ajungă sus, însă până la naţionala mare sunt mai multe obstacole, atât de nivel cât şi de presiune de trecut", a mai spus Emil Săndoi.
În prima repriză, românii au primit un gol în minutul 11, înscris de sârbul Ubiparip Vojo, cu numărul 9, continuarea meciului anunţându-se una disputată.
Jucătorii noştri au reuşit în repriza a doua să încrie cele trei goluri, care le-a adus victoria, prin Gângioveanu, Ganea şi Hora.
"A fost un meci destul de greu, sârbii sunt nişte jucători foarte buni, cu experienţă, însă am reuşit să câştigâm acest amical, prin golurile date de Gângioveanu şi Ganea. Sperăm şi ca pe viitor să avem parte de victorii", a spus la ieşirea de pe stadion Ioan Hora, jucător CFR Cluj.
După victoria cu sârbii sunt şanse foarte mari ca Under 21 să revină la Severin pentru disputarea meciului cu Rusia din luna septembrie.
Epigramele săptămânii
Victor Rusu
Ce lume nebună!
Diploma "babană"
Zic că este bună
De ţinut în..ramă!
Senator şi inginer,
Inginer şi senator:
În Senat e ..inginer,
În ştiinţă e...senator!
Liderul "portocaliu"
Nu uită de Târgu Jiu:
S-a dus ca orice turist
Şi s-a-ntors...economist.
Cum sunt inimă miloasă,
Îţi doresc cale băftoasă
Dumnezeu să îl ferească
Din diplomă să ...trăiască!
Îi căutam şi-o zi-ntreagă
Pe profesori să-i înhăţ
Şi să-i "îmblânzesc" cu şpagă,
N-aveam timp să mai şi-nvăţ!
-E făcut în zi de post,
Ăsta chiar moare de prost!
-O fi cum zici tu, dar prostu'
Are-un merit: e...al nostru!
Ce lume nebună!
Diploma "babană"
Zic că este bună
De ţinut în..ramă!
Senator şi inginer,
Inginer şi senator:
În Senat e ..inginer,
În ştiinţă e...senator!
Liderul "portocaliu"
Nu uită de Târgu Jiu:
S-a dus ca orice turist
Şi s-a-ntors...economist.
Cum sunt inimă miloasă,
Îţi doresc cale băftoasă
Dumnezeu să îl ferească
Din diplomă să ...trăiască!
Îi căutam şi-o zi-ntreagă
Pe profesori să-i înhăţ
Şi să-i "îmblânzesc" cu şpagă,
N-aveam timp să mai şi-nvăţ!
-E făcut în zi de post,
Ăsta chiar moare de prost!
-O fi cum zici tu, dar prostu'
Are-un merit: e...al nostru!
Rondeluri
Victor Rusu
Răţuşca cea urâtă
Urâtă, numai fiţe, cufurită
Şi fitilistă cum m-am mai văzut,
Răţuşca guralivă a crezut
Că doar de Urechilă-i preţuită!
Cu ce-o fi dus-o javra în inspită,
Ce vrăji i-a spus, de-n plasă i-a căzut,
Urâtă, numai fiţe, cufurită
Şi fitilistă cum n-am mai văzut?!
Să-ţi laşi bărbat şi casă şi avut,
Să fugi cu-n bou cu mintea rătăcită,
Doar pentru că eşti îmbobotită!
Aşa făcu, ca boarfa a făcut
Răţuşca cea urâtă, cufurită.
Are oroare de lumină,
De tot ce-nseamnă imn spre soare
De aceea sapă coridoare
În bezna lutului, deplină.
Ruguri de freamăt şi culoare
Le curmă de la rădăcină;
Are oroare de lumină,
De tot ce înseamnă imn spre soare.
Să nu îi faceţi cumva vină
Că frunza pică, floarea moare:
Oarbă-ascunsă, rozătoare
De orice frumuseţi străină,
Are oroare de lumină.
Răţuşca cea urâtă
Urâtă, numai fiţe, cufurită
Şi fitilistă cum m-am mai văzut,
Răţuşca guralivă a crezut
Că doar de Urechilă-i preţuită!
Cu ce-o fi dus-o javra în inspită,
Ce vrăji i-a spus, de-n plasă i-a căzut,
Urâtă, numai fiţe, cufurită
Şi fitilistă cum n-am mai văzut?!
Să-ţi laşi bărbat şi casă şi avut,
Să fugi cu-n bou cu mintea rătăcită,
Doar pentru că eşti îmbobotită!
Aşa făcu, ca boarfa a făcut
Răţuşca cea urâtă, cufurită.
Cârţiţa
Are oroare de lumină,
De tot ce-nseamnă imn spre soare
De aceea sapă coridoare
În bezna lutului, deplină.
Ruguri de freamăt şi culoare
Le curmă de la rădăcină;
Are oroare de lumină,
De tot ce înseamnă imn spre soare.
Să nu îi faceţi cumva vină
Că frunza pică, floarea moare:
Oarbă-ascunsă, rozătoare
De orice frumuseţi străină,
Are oroare de lumină.
Bancuri cu BĂSESCIENI
Victor Rusu
O femeie îşi opreşte vecinul în stradă şi îl întreabă mirată:
-De ce, mă vecine, te-ai supărat aşa de rău pe Gicu al meu şi
nu-i mai dai nici "Bună ziua", după ce aţi fost ca fraţii, atâţia ani?!
-La ultimele alegeri, i-am spus prieteneşte să-l voteze pe Băsescu
şi el m-a făcut bou, cretin, handicapat, după care m-a înjurat, fără
întrerupere, cu ochii injectaţi şi ieşiţi din orbite, zece minute.
-Bravo lui! Ştiam eu că am bărbat deştept! Dar pe matale nu
te-aş fi crezut, în ruptul capului, aşa de tâmpit. Hai sictir!
Sfat prietenesc
Doi prieteni vechi, care au făcut armata împreună, se întâlnesc, întâmplător pe stradă.
- Ce ai, mă Nicule, de eşti aşa de întunecat la faţă?
- Dar tu cum dracului ai fi, dacă, după ce ai fi cheltuit o avere cu băiatul tău, să termine
o facultate bună, de viitor, nu i-ai găsi, în ruptul capului, un serviciu, cât de cât, pe măsura studiilor
şi ai fi obligat să-l ţii acasă ani de zile dintr-o amărâtă de pensie?!
- De asta eşti tu aşa de supărat? Mă prietene, scuză-mă, dar fraier mai eşti! Trimite-l mă dracu'
la PD-L-işti, să semneze o adeziune şi cum e şi arătos şi bun de gură, ca mă-sa, îl fac ăştia, că n-au vreo minte,
direct manager general, cum i-au făcut pe atâţia târâie-brâu, bişniţari, şomeri, ţucălari, pupincurişti!
-Ce vorbeşti, mă?! De n-ar mai vedea serviciu în viaţa lui, de-aş mânca pământ cu ai mei,
nu-mi las băiatul în partidul ăsta de terorişti paranoici, descreieraţi!
O femeie îşi opreşte vecinul în stradă şi îl întreabă mirată:
-De ce, mă vecine, te-ai supărat aşa de rău pe Gicu al meu şi
nu-i mai dai nici "Bună ziua", după ce aţi fost ca fraţii, atâţia ani?!
-La ultimele alegeri, i-am spus prieteneşte să-l voteze pe Băsescu
şi el m-a făcut bou, cretin, handicapat, după care m-a înjurat, fără
întrerupere, cu ochii injectaţi şi ieşiţi din orbite, zece minute.
-Bravo lui! Ştiam eu că am bărbat deştept! Dar pe matale nu
te-aş fi crezut, în ruptul capului, aşa de tâmpit. Hai sictir!
Sfat prietenesc
Doi prieteni vechi, care au făcut armata împreună, se întâlnesc, întâmplător pe stradă.
- Ce ai, mă Nicule, de eşti aşa de întunecat la faţă?
- Dar tu cum dracului ai fi, dacă, după ce ai fi cheltuit o avere cu băiatul tău, să termine
o facultate bună, de viitor, nu i-ai găsi, în ruptul capului, un serviciu, cât de cât, pe măsura studiilor
şi ai fi obligat să-l ţii acasă ani de zile dintr-o amărâtă de pensie?!
- De asta eşti tu aşa de supărat? Mă prietene, scuză-mă, dar fraier mai eşti! Trimite-l mă dracu'
la PD-L-işti, să semneze o adeziune şi cum e şi arătos şi bun de gură, ca mă-sa, îl fac ăştia, că n-au vreo minte,
direct manager general, cum i-au făcut pe atâţia târâie-brâu, bişniţari, şomeri, ţucălari, pupincurişti!
-Ce vorbeşti, mă?! De n-ar mai vedea serviciu în viaţa lui, de-aş mânca pământ cu ai mei,
nu-mi las băiatul în partidul ăsta de terorişti paranoici, descreieraţi!
Reducerea cu 15% a pensiilor nu este doar imorală, ci şi ilegală
Comunicat de presă PC
Liviu Danilă, Preşedinte interimar PC Drobeta Turnu - Severin
Pensia NU este un venit, ci o proprietate, iar statul atacă dreptul constituţional la proprietate. E ca şi cum statul ar încerca să ne ia o bucată de casă sau de maşină. Constituţia garantează dreptul la proprietate.
Dacă statul a administrat prost banii pentru pensii e bun de plată, NU este vinovat cetăţeanul de incompetenţa economico-financiară şi managerială a statului. Statul este vinovat nu doar de proastă administrare, ci şi de înşelăciune. În momentul în care a încasat banii de la contribuabili, i-a asigurat pe aceştia că banii sunt în siguranţă.
Greul ieşirii din criză cade, mai ales, pe umerii celor mai săraci şi mai lipsiţi de apărare dintre cetăţeni, pensionarii, copiii, mamele, salariaţii de la buget.
Salariile se reduc cu un sfert indiferent dacă sunt „nesimţite" ori deja insuficiente.
Considerăm că reducerea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, a alocaţiei pentru nou-născuţi, eliminarea trusoului pentru bebeluşi sau diminuarea limitei de venit pentru acordarea alocaţiei complementare şi a celei de susţinere a familiei monoparentale sunt măsuri care vor duce la creşterea numărului copiilor abandonaţi.
Toate măsurile pentru încurajarea natalităţii au fost descurajate prin reducerea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor.
Conform studiilor de specialitate în anul 2050 populaţia României va scădea la 16 milioane, numărul adulţilor activi fiind foarte mic. Statul ar fi trebuit să adopte de urgenţă măsuri care să conducă la creşterea natalităţii, NU la descurajarea ei.
El, "boc-foamea" a pus laţul la gâtul românilor!
Guvernul nu se lasă! Nu renunţă la măsurile de austeritate nici în ruptul capului. Scrisoarea către FMI şi proiectele de lege care prevăd tăierile de salarii au fost aprobate miercuri, spre disperarea tuturor.
“Restrângerea unor drepturi pe perioadă determinată”...
Este bătut în cuie, mai multe categorii de români vor avea de suferit şi se vor afunda în sărăcie. Miercuri, premierul Emil Boc a tăiat toate speranţele românilor că măsurile de austeritate se vor “îndulci”. El a anunţat că aproape toate veştile rele de până acum vor intra în vigoare, sub denumirea de “restrângerea unor drepturi pe perioadă determinată”... până pe 31 decembrie 2010.
După ce a făcut “anunţul negru”, Boc a venit şi cu câteva veşti bune - nu vor fi afectate salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia socială minimă de 350 de lei şi nici venitul minim garantat. Cât despre soarta companiilor de stat, care ar fi trebuit să contribuie la buget cu o taxă de solidaritate de 25% din salarii, va fi subiectul unor hotărâri de guvern.
România, complet blocată pe 31 mai
De pe data de 31 mai, România va fi blocată! Trenurile, autobuzele şi metroul nu vor circula. Operaţiile vor fi amânate, iar examenele naţionale vor fi în pericol. Acestea vor fi efectele celei mai mari greve de după Revoluţie!
Profesorii, funcţionarii publici, angajaţii din sănătate, cei din transporturi şi din CFR vor intra pe 31 mai în grevă pe termen nelimitat. Acestora li se vor adăuga, pe 1 iunie, Metrorex şi RATB. Cei mai afectaţi vor fi elevii claselor a XII-a, care de pe data de 31 mai până pe 4 iunie ar trebuie să susţină examenul de bacalaureat la limbi străine. Pe de altă parte, trenurile vor rămâne în gări, iar troleibuzele, tramvaiele şi autobuzele din Bucureşti nu se vor mişca pe 1 iunie! Tot luni, pe 31 mai, vor intra în grevă şi angajaţii din sănătate, însă medicii vor asigura 30% din personal. Cu toate astea, multe operaţii vor fi reprogramate. (Nicolae Oprea)
Şi puşcăriile intră în grevă
Sindicatele din penitenciare (n.r. - circa 11.000 de membri din cei 12.500 de salariaţi) vor participa la toate acţiunile organizate de Confederaţiile Sindicale împotriva măsurilor anunţate de Guvern şi de Preşedinţie. În ziua grevei, angajaţii din sistemul penitenciar vor asigura doar paza puşcăriilor şi supravegherea deţinuţilor.
Pe timp de criză, băncile fac rost de bani din comisioane
Pentru că de mai bine de un an creditarea e aproape blocată pe piaţa din România, băncile nu pierd ocazia “să ardă” clienţii care le trec pragul, impunându-le diferite comisioane. Comisionul de administrare, de închidere a contului ori cel de depunere de numerar sunt doar câteva din “taxele” pe care le achită românii, şi care, în multe cazuri, fac băncile să supravieţuiască crizei. (Mihaela Barbu)
Impozite duble pentru românii cu mai multe case
Persoanele care au mai multe case vor plăti, de la 1 iunie, impozite duble sau chiar triple, în funcţie de numărul proprietăţilor pe care le deţin.
Impozitele pe proprietate vor fi de două ori mai mari faţă de valorile actuale pentru persoanele care au una sau două locuinţe neînchiriate, în afara celei de domiciliu, în timp ce pentru trei case deţinute în afara celei în care locuiesc va fi o taxă de aproape trei ori mai mare decât în prezent. Creşterile rezultă din proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal.
Documentul prevede că dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul se majorează cu 30% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua şi cu 200% pentru cea de-a treia şi următoarele. În prezent, în baza Codului fiscal, cea de-a doua proprietate este impozitată în plus cu 15%, cu 50% a treia şi cu 75% de la a patra în sus.
Iată cât se plăteşte în plus
De exemplu, pentru un apartament în centrul Capitalei, în suprafaţă de 60 mp, proprietarul care are domiciliul acolo achită un impozit anual de aproape 109 lei, scrie Evenimentul zilei. Dacă această locuinţă este a doua proprietate şi nu este închiriată, impozitul va creşte de la circa 125 de lei la aproape 142 de lei. Dacă e a treia proprietate, impozitul va fi de 218 lei, comparativ cu 163 de lei, cât e în prezent, iar dacă e a patra proprietate, impozitul va fi de 327 de lei, faţă de circa 191 de lei.
PSD va sesiza Curtea Constituţională pe legile pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea
Social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională asupra textelor legislative pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea în Parlament, a anunţat joi liderul PSD Victor Ponta.
Întrebat de jurnalişti dacă va apela la Curtea Constituţională în cazul în care moţiunea de cenzură pe care PSD o va depune în Parlament va fi respinsă, Ponta a răspuns: "Vă referiţi la textul de lege? Evident, da".
"Invocarea articolului 53, dacă venea de la domnul Boc - care ne-a învăţat că habar nu are de Constituţie şi nu îl interesează Constituţia - nu era niciun pericol. Venind, însă, de la domnul preşedinte Traian Băsescu, care are consilieri buni în acest sens, mă îngrijorează, pentru că asta înseamnă că, de acum încolo, toate măsurile împotriva populaţiei pe care le va lua domnul preşedinte Băsescu le va lua invocând, evident, în mod greşit, dar invocând cu intenţie acest articol care se referă la război şi la calamităţi", a spus Ponta.
În opinia sa, calamitatea pentru România este Guvernul Boc, iar războiul din România este "stârnit" de Traian Băsescu.
Chivu a plâns la dezvelirea bustului tatălui său, Mircea
Căpitanul naţionalei, Cristian Chivu (29 de ani), a trăit săptămâna trecută, la Reşiţa, emoţii mai mari decât sâmbătă, pe “Bernabeu”, când a ridicat deasupra capului trofeul Champions League. «Nu se ştia dacă o să mai pot să joc, dacă o să mai fiu om normal şi chiar exista riscul să nu mai fiu printre oameni. După accidentarea din ianuarie, am riscat să mi se facă şi mie o statuie lângă cea a tatei. Mă bucur că în 2-3 luni am revenit pe teren, chiar dacă medicii spuneau că o să revin abia în 6-7 luni». Împreună cu soţia sa, Adelina, cu mama, Mariana, şi cu sora, Diana, Cristi a sosit la stadionul din Valea Domanului direct din cantonamentul tricolorilor, pentru a participa la ceremonia de dezvelire a bustului tatălui său, Mircea Chivu (1954-1998). Emoţionat, fotbalistul lui Inter şi-a găsit cu greu cuvintele în faţa sutelor de suporteri veniţi să-l salute. Dezvelirea statuii regretatului tehnician i-a găsit cu ochii în lacrimi pe Cristi şi pe Mariana Chivu.
Cristi şi mama sa nu au putut să se abţină din plâns la emoţionantul eveniment din Reşiţa
“E greu să exprim în cuvinte ceea ce simt. E un moment special, unic. Tata a însemnat enorm de mult şi va însemna şi de acum încolo. E un exemplu. Dacă aş fi măcar jumătate din tatăl şi din soţul care a fost el, m-aş simţi împlinit”, a spus Chivu. Adelina a completat: “Mă bucur să văd cât de apreciat e tatăl lui Cristi. Mi-ar fi plăcut să-l cunosc”.
Cristi a vorbit în termeni elogioşi despre tatăl său: “Am ajuns aici pentru că am învăţat multe de la tata. Am avut şansa de a creşte şi eu, şi Diana într-o familie exemplară. Am învăţat ce înseamnă dragostea, loialitatea, ambiţia, munca şi sacrificiul. Am luat şi bătaie de la tata, am fost certat, dar importantă e educaţia pe care am primit-o de la el. Sper să am şi eu un băiat, pe care să-l fac fotbalist şi să-i dau educaţia pe care mi-a dat-o mie tata”. Certat de foarte mulţi reşiţeni pentru faptul că nu a mai vizitat de ani buni oraşul în care a învăţat să dea cu piciorul în minge, Cristi a ţinut să le spună acestora că nu a uitat de unde a plecat. “Revin cu mare drag la Reşiţa, oraşul în care m-am născut şi am crescut, şi voi veni de fiecare dată cu mare plăcere. Îmi amintesc fiecare meci pe care l-am jucat pentru Reşiţa. Mi-am revăzut acum o parte din colegi, antrenori şi conducători ai clubului. Aici am învăţat fotbal, aici am debutat, aici am fost antrenat de tatăl meu şi nu voi uita niciodată acele clipe”, a promis Cristi. Împreună cu actualii diriguitori ai grupării din Valea Domanului, Cristi a vizitat stadionul ce poartă numele tatălui său. “Nu s-a schimbat nimic. Este la fel de frumos. Mă simt bine aici”, a adăugat interistul. Cristi Chivu a revenit după o absenţă de câţiva ani la Reşiţa, oraşul din care a plecat în fotbalul mare. Proasptăt câştigător al Champions League, jucătorul lui Inter a participat la ceremonia de dezvelire a bustului tatălui său, Mircea Chivu. Învoit pentru câteva ore de selecţionerul Răzvan Lucescu, Cristi a părăsit cantonamentul naţionalei şi a venit în Valea Domanului. Chivu a păşit vizibil emoţionat printre sutele de suporteri şi prieteni veniţi să-l salute şi s-a abţinut cu greu să nu lăcrimeze. Când a zărit însă chipul tatului său sculptat în marmură nu a mai rezistat şi lacrimile au început să-i umezească obrajii. Versurile poeziei “Tatăl în marmură”, scrise special pentru Cristi şi recitate de poetul Adrian Păunescu, au cutremurat-o şi pe Adelina, chiar dacă doamna Chivu a stat ceva mai retrasă. “Mă bucur să văd cât de apreciat şi de iubit este tatăl lui Cristi. Mi-a povestit despre el şi mi-ar fi plăcut să-l cunosc. A fost un moment emoţionant pentru întreaga familie”, a mărturisit Adelina. Căpitanul naţionalei a spus că este un moment cel puţin la fel de emoţionat ca atunci când a ridicat trofeul Champions League deasupra capului, dacă nu cumva chiar de o încărcătură mult mai mare. “E greu să exprim în cuvinte ceea ce simt acum, pentru că este un moment special, este un moment unic. După 12 ani, nişte oameni care au ţinut la tatăl meu mi-au îndeplinit un vis. Pentru mine, tata a însemnat enorm de mult şi va însemna şi de acum încolo, pentru că este un exemplu. Îl păstrăm în sufletul şi inima noastră. Vreau să mulţumesc pentru initiative lui Cristi Bobar, domnului primar Stepanescu şi tuturor reşiţenilor pentru că aţi făcut posibil acest vis. Pentru mine este un vis. În faţa stadionului în care eu am crescut, am debutat pe prima scenă a fotbalului românesc, stadionul pe care am fost antrenat chiar de tatăl meu, să văd acum chipul lui sculptat”, a spus Cristi Chivu.
Chivu şi-a început cariera chiar la CSM Reşita şi a fost antrenat pentru o perioadă chiar de tatăl său. Mircea Chivu a decedat la 1 aprilie 1998, iar arena din Reşiţa poartă acum numele părintelui fundaşului interist.
Cad pereţii, pică chiuvetele!
Alin Ghiciulescu
Maternitatea din Drobeta Turnu Severin, focar de infecţie şi condiţii inumane. Medicii îşi dau tot interesul să ducă la bun sfârşit actul medical, dar când plouă prin tavane, pereţii pică şi chiuvetele cad peste picioarele pacientelor, numai Mafalda mai poate susţine şi duce la bun sfârşit "naşterea unei naţiuni". Rudele aşteptau să le vină pe lume un nou membru de familie, iar mama să fie externată sănătoasă, dar ce să vezi. Miercuri dimineaţa, 26 05 2010, o chiuvetă de porţelan, veche şi insalubră, dintr-un "salon de femei însărcinate şi nou născuţi", s-a desprins din perete şi a căzut peste o tânără viitoare mămică. Chiuveta i-a secţionat muşchiul piciorului, iar tânăra a intrat în comă fiind nevoie de intervenţia medicilor chirurgi pentru a-i pune 16 copci la picior. Numai o minune a făcut ca tânăra din Strehaia să nu piardă sarcina şi să-şi piardă chiar şi viaţa. Evenimentul a fost imediat muşamalizat, medicii săraci acum trebuie să ascundă şi victimele acestei clădiri vechi nu numai victimele unor erori medicale. Clădirea care a fost bombardată în timpul celui de-al doilea război mondial arată şi astăzi în 2010 ca după bombardament, vlăstarele unei naţiuni se nasc într-un focar de infecţie, iar în orice clipă mămica şi rudele fătului se pot trezi cu o bucată de tavan în cap. Până când se mai tot percep taxe la stat şi sănătate, de ce mai plătim dacă maternitatea ne ucide viitoarea naţiune. Abia aştept ca noua maternitate de lângă spitalul judeţean să fie dată în folosinţă, iar actuala materniatea să fie demolată, şi astfel prin moartea unei "taverne" să ia naştere viitoarea generaţie de mehedinţeni sănătoşi şi lipsiţi de pericole.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)