Alina Abagiu
Băile Herculane. Nu mai este o noutate pentru nimeni că staţiunea Băile Herculane este la capătul prăpastiei de degradare şi doar clădiri care stau să cadă, asta întâlneşti, la tot pasul, în Centrul Imperial Istoric al Băilor Herculane, staţiune care ritaliza, odinioară, cu cele mai renumite locuri din Europa secolului al XIX-lea, Karlovy Vary şi Baden Baden. Clădirile se părbuşesc, la propriu, peste curioşii care mai îndrăznesc să vină să vadă ce-a mai rămas din locul în care aici poposeau împăraţi, prinţi, artişti ori politicieni. Din păcate, cei care, sau cel care, şi-au însuşit, prin metode numai de ei ştiute, acest clădiri, au uitat să le mai reabiliteze aşa cum au spus că intenţionează, iar acum cei care îşi doresc cu adevărat să salveze comorile staţiunii se zbat până la ultimele puteri.
În ceasul al doisprezecelea, autorităţile locale din Băile Herculane, încearcă să salveze ce se mai poate salva, însă, la ora actuală, un singur imobil de patrimoniu mai aparţine Consiliului Local. Este vorba despre Vila Elisabeta, construită în anul 1875, de către guvernatorul de atunci al regiunii, Carol Tatarzi. Aici obişnuia să vină împărăteasa Sissy şi tot aici, în 1896, cuplul imperial austriac, Elisabeta şi Franz Joseph, iar regele Carol I al României şi Alexandru I al Serbiei au toastat la inaugurarea canalului navigabil Porţile de Fier.
În prezent, vila adăposeteşte Biblioteca Orăşănească „Nicolae Stoica de Haţeg”. Şi, cel mai important, se afla intr-un amplu proces de restaurare şi modernizare, derulat prin Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice. Potrivit edilului-şef Nicuşor Vasilescu, lucrările trebuie finalizate anul acesta. Valoarea lor se ridică la 2,8 milioane de lei noi. La aceasta sumă se adaugă cei aproximativ 60.000 de euro obţinuţi pentru restaurarea Vilei Elisabeta, în urma unui concurs organizat, la sfârşitul anului trecut, de televiziunea naţională.
Dacă imobile de patrimoniu nu mai are în proprietate, Consiliul Local Băile Herculane are, în schimb, alte trei obiective clasificate ca monumente naţionale, pe care intenţionează să le reabiliteze. Este vorba despre îndiguirea dintre Baia Apollo şi Hotelul Cerna, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi despre cele două poduri de peste râul Cerna: podul de fontă, ridicat în primul deceniu al secolului trecut, care este una dintre primele construcţii de acest gen din Europa, şi podul de piatră, vechi de apropae 150 de ani.
„Documentaţia se află la Ministerul Culturii şi este aprobată pentru finanţare, dar, din păcate, din cauza crizei, deocamdată finanţarea nu este deschisă pentru aceste două poduri. Sperăm ca la sfărşitul anului sau cel mai târziu anul viitor, să putem începe lucrările la aceste obiective de clasa A, de interes naţional”, a declarat primarul staţiunii, Nicuşor Vasilescu.
În momentul de faţă, autorităţile locale de la Băile Herculane încearcă să obţină în instanţă dreptul de proprietate asupra altor două imobile de patrimoniu, Pavilionul 12 şi Ansamblul Cazinou, construit în 1864, care adăposteşte Muzeul de Istorie „General Nicolae Cerna“ şi sala de festivităţi a localităţii, care în trecut au intrat în posesia unui om de afaceri, care se pare că nu prea are gânduri de reabilitare sau întreţinere cu cele două clădiri.
Primarul Nicuşor Vasilescu a explicat că se află pe rol un proces pentru reintrarea în administrarea primăriei a celor două clădiri, altfel nu se va alege nimic de ele. „Printr-o eroare, să-i spun aşa, cu concursul administraţiilor trecute, o societate comercială, principala responsabilă pentru situaţia dezastruoasă în care se află centrul istoric al staţiunii, s-a întabulat ilegal pe aceste clădiri. Am contestat în instanţă şi am convingerea că ni se va da dreptate”, a mai spus primarul din Herculane.
Am încercat să obţinem şi un punct de vedere oficial al unui reprezentant al societăţii care are acum în administrare cele două clădiri, însă nu a fost nimeni de găsit.
marți, 1 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu