luni, 3 mai 2010

ANI, salvată de Guvern


Guvernul a avizat luni proiectul de Lege elaborat de Ministerul Justiţiei prin care sunt puse în acord prevederile Legii 144/2007 privind activitatea ANI cu cele ale Constituţiei, a anunţat premierul Boc. Conform noii legi, vor exista două tipuri de declaraţii: unele publice şi altele confidenţiale, care vor fi depuse la ANI.
Premierul Emil Boc a anunţat că demnitarii ar urma să depună două noi declaraţii de avere, numite în continuare "declaraţii de patrimoniu". Primele vor fi publice, iar celelalte confidenţiale. Diferenţa dintre cele două declaraţii constă în faptul că în cele publice nu vor fi trecute adresele caselor şi băncilor la care demnitarii au conturi. "Guvernul apreciază că, dacă ai optat pentru o funcţie publică, este necesar să faci dovada unei transparente în ceea ce priveşte averea", a spus premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.
"Prin acest proiect de lege, Guvernul urmăreşte şi realizează următoarele obiective. În primul rând, continuarea activităţii ANI. În al doilea rând, declararea, în continuare, de către demnitari, în România, a averii, în formula propusă de lege. În al treilea rând, pentru a servi interesul public şi interesul României, interes ce ţine de existenţă, în România, a unei autorităţi care să verifice averile demnitarilor", a spus Boc, citat de NewsIn.
În plus, potrivit şefului Executivului, raportul întocmit de inspectorii de integritate va putea fi transmis ANAF în cazul în care se constată bunuri care nu au fost impozitate şi Parchetului dacă sunt constatate nereguli.
10 zile "de la Băsescu"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că i se pare în neregulă decizia CCR de a "defrişa de atribuţiuni" Agenţia Naţională de Integritate, pentru că aceasta nu este o instituţie care funcţionează pentru toţi cetăţenii României, ci doar pentru cei care vor să ocupe funcţii politice importante.
"Dacă vreţi un punct de vedere personal, trebuie să vă spun că mi se pare în neregulă decizia Curţii Constituţionale de a defrişa de atribuţiuni ANI, pentru un singur motiv: nu este o instituţie care funcţionează pentru toţi cetăţenii României, ci doar pentru cei care vor să ocupe funcţii importante în politica - preşedinte, parlamentari, miniştri, consilieri, primari. Deci oamenii când vin şi candidează la o asemenea funcţie, ştiu că trebuie să-şi supună controlului public averile", a declarat şeful statului, luni, la Palatul Cotroceni, în debutul consultărilor cu reprezentanţii opoziţiei pe tema situaţiei legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
"De aceea mi se pare că o opţiune voluntară a celor care ne aflăm în politica este considerată ilegală de Curtea Constituţionala, dar cum nu pot discuta deciziile Curţii Constituţionale, fac un apel la dv. să se corecteze neajunsul pe care îl avem într-o obligaţie asumata de noi în relaţia cu Bruxelles-ul", le-a mai spus preşedintele liderilor PSD şi PC prezenţi luni la Cotroceni.
Preşedintele Băsescu a adresat luni rugămintea partidelor de opoziţie participante la consultări să adopte legea Guvernului despre ANI în regim de urgenţă la Parlament într-un interval de maximum zece zile.
PNL nu a răspuns la „apel”
PNL a mergs la consultările de la Cotroceni de luni, a anunţat preşedintele formaţiunii Crin Antonescu, care a adăugat că liberalii nu dau curs nici altor invitaţii ale preşedintelui Băsescu decât atunci când subiectele discuţiilor sunt probleme "majore", precum crizele guvernamentale.
"PNL este decis să nu mai fie element de decor în acţiunile pur mediatice şi partizane ale preşedintelui Traian Băsescu. Am luat decizia de a nu mai participa la niciun fel de consultări convocate de Traian Băsescu până când acţiunea politică, atitudinea politică a domniei sale nu vor semăna cu ceea ce înseamnă un preşedinte moderator, care nu e partizan. Nu vom participa decât la consultări impuse de situaţiile limită prevăzute în Constituţie cum ar fi o problemă majoră de politică externă sau de siguranţa naţională, o criză de Guvern, dizolvarea Parlamentului sau alte situaţii care nu se pot rezolva decât prin acţiunea directă a preşedintelui României", a afirmat Antonescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu