luni, 3 mai 2010
Porcii vor dormi cu lumina aprinsă... găinile vor fi relaxate
Îngrijitorii fermelor de porci vor avea multe sarcini suplimentare după ce proiectul iniţiat de ministrul agriculturii va deveni lege. Ei vor trebui să aibă grijă ca animalele să primească minimum nouă ore de lumină naturală sau 11 de lumină artificială. În plus, vor fi nevoiţi să prevină... rănirile între guiţătoare.
Ministrul agriculturii a pregătit actele normative prin care crescătorii vor fi obligaţi să le asigure animalelor şi păsărilor condiţii speciale.
O viaţă de huzur pentru găini şi pentru porci. Asta vrea Mihail Dumitru, ministrul agriculturii, pentru păsările şi animalele din crescătorii, pregătindu-le fermierilor reguli noi. Astfel, dacă în cazul păsărilor crescătorii vor măsura până şi viteza aerului din hale, la porci vor trebui să lase lumina aprinsă chiar şi noaptea.
Pentru a face faţă noilor condiţii, patronii de ferme vor primi bani de la stat. Suma estimată în acest an e de 102 milioane de euro.
Îngrijitorii fermelor de porci vor avea multe sarcini suplimentare după ce proiectul iniţiat de ministrul agriculturii va deveni lege. Ei vor trebui să aibă grijă ca animalele să primească minimum nouă ore de lumină naturală sau 11 de lumină artificială. În plus, vor fi nevoiţi să prevină... rănirile între guiţătoare. “Raportul de distrugere a urechilor, cozilor şi apariţia rănilor mecanice nu trebuie să depăşească 10% din efectivul din fermă”, se precizează în proiect. Potrivit aceluiaşi document, animalele se vor bucura, pe viitor, de grajduri sau ţarcuri mai aerisite… la propriu! Astfel, porcii de până la 85 de kilograme vor avea la dispoziţie un spaţiu de cel puţin 0,605 mp pe cap, iar scroafele se vor bucura de 2,475 mp fiecare. În funcţie de vârstă, porcii vor fi găzduiţi în hale cu aer condiţionat, pentru că temperaturile vor varia între 15 - 180 C şi 22 - 320 C. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii estimează că în acest an vor putea aplica aceste măsuri de bunăstare doar 55% din fermele mari şi medii şi 10% din cele mici.
Apa pe care o vor bea găinile din ferme trebuie să fie neapărat potabilă, iar hrana nu va avea nici o proteină de origine animală. De asemenea, în proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii se prevede ca orătăniile să fie crescute printr-o metodă “naturală sau artificială ce nu provoacă sau nu cauzează suferinţe sau vătămări păsărilor”. Astfel, crescătorii vor fi nevoiţi să măsoare până şi viteza aerului din halele de păsări, iar în ceea ce priveşte umiditatea, valoarea ei trebuie să fie cu până la 10% peste normele stipulate de directivele Uniunii Europene. Nici la capitolul manevrare şi transport crescătorii nu au scăpat mai uşor. Proiectul prevede că “manipularea în vederea prinderii, încărcării în cuşti şi transportul păsărilor se va face fără vătămarea lor”.
Crescătorii de păsări susţin că regulile actuale sunt bune şi că nu e nevoie de altele suplimentare. “Uniunea Europeană, prin diferite programe, alocă bani, până la 40% din valoarea proiectului, pentru ca exploataţiile să ajungă la nivel european. Eu cred că este un exces în ceea ce se întâmplă şi vă dau asigurări că o găină crescută în mediu industrial este mult mai puţin stresată decât una fugărită în curte de cocoş, de căţel, de pisică sau mai ştiu eu ce. Nu sunt de acord nici cu mizeria din unele ferme, cum am văzut la televizor, dar nici nu trebuie să facem filosofie pe seama stresului găinii sau al porcului. Acele cuşti pe care va trebui să le introducem din 2012, mai înalte, nu vor face decât să ducă la scumpirea oului cu 25%, iar el va avea, de fapt, aceeaşi calitate. Eu vă spun sincer că atunci când cumpăr ouă, nu le iau pe cele de la găini crescute la ţară, care scurmă în gunoaie”, a declarat Grigore Horoi, preşedintele Agricola Internaţional Bacău.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu